La conjectura de Goldbach

La conjectura forta de Goldbach (1742) diu que tot nombre parell major que 2 es pot expressar com a suma de dos nombres primers (tingueu en compte que l’1 no es considera primer). És un enunciat senzill que, com passa en moltes altres ocasions, ens duu a estudis molt complicats.

Alguns exemples de la conjectura són aquests:

6=3+3                24=17+7               78=31+47             354=127+227          …

Aquesta afirmació va ser enunciada en una carta que va escriure Christian Goldbach al gran matemàtic de l’època Leonard Euler.

La interessant pel·lícula “La habitación de Fermat” comença amb l’enunciat d’aquesta conjectura.

 

En aquesta web podem obtenir la representació d’un número parell com suma de dos números primers, simplement introduïnt el mateix.

en aquest enllaç podem veure un video que parla de la història de la Conjectura de Goldbach.

Com diu en en vídeo, la conectura dèbil de Goldbach (“tot nombre senar major a cinc es pot escriure com la suma de 3 nombres primers“) es va demostrar l’any 2013 per Herald Andrés, un matemàtic peruà.

About claraarbones

Soy una estudiante de bachillerato de Barcelona. Estoy cursando actualmente el Bachillerato Internacional (IB) en el centro La Salle Bonanova.

8 thoughts on “La conjectura de Goldbach

 1. M’ha semblat molt interessant la conjectura dèbil de Goldbach, no sabia ni que existia i m’ha sorprès la seva existència! Em sembla fascinant que una cosa que sembla tant senzilla de demostrar, hagi estat demostrada en els últims 5 anys sabent que les matemàtiques existeixen fa més de 2000 anys.

  Liked by 1 person

 2. Sempre m’ha fascinat la matemàtica dels nombres, és sorprenent que en el segle XXI encara hi hagi tan per descobrir. M’alegra que en aquesta matèria optativa es parli de MATEMÀTIQUES, així en majúscules, realment és un luxe per l’escola.

  Liked by 4 people

  • Gràcies Elias. El luxe també és nostre de tenir aquests alumnes, tan ben acompanyats. A més dels profes de l’escola, també sé que segueixen el bloc algun pare i alguna profe de les escoles de primària. I cada dia sóm més!

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s